Fönsterputsning – Så gör du det bäst

Vare sig du gillar det eller inte så är rengöring av hemmet ett nödvändigt ont som de flesta bara måste stå ut med. Bara en av alla dessa städsysslor är att putsa fönster. Men till skillnad mot det mesta annat i ditt hem så behöver fönstren rengöras både på insidan och på utsidan. Vilket ibland kan vara rätt så svårt. Den bästa lösningen är att anlita ett fönsterputsföretag för utsidan fönstren, speciellt på de övre våningarna av huset. Men om du vill putsa hela fönstret själv så kommer här några tips för att få dem att glänsa.

Fönsterputsning – Tips för att få dina fönster att glänsa

1)    Först och främst, använd din dammsugare för att rengöra runt kanterna på fönstret och för att ta bort all lös smuts, damm eller t.o.m. spindelväv från hörnen. Ju mer lös smuts du kan få bort nu desto mindre chans att det sedan dyker upp som oönskade rester och fläckar på fönstret då du rengör det. Glöm inte att dammsuga listerna med. Om du har persienner i fönstren så fungerar det oftast bra att använda en dammvippa för att få bort allt damm från dem innan du rengör själva rutan. 

Rengöring av fönsterskärmar

2)    Rengör alla utvändiga fönsterskärmar. Använd återigen en dammsugare för att rengöra. Om du kan försök att ta loss dem från fönstret och rengör dem i en diskho eller i badrummet så att inget löst smuts orsakar kladd och röra. Om det finns tuffare smuts på skärmen ta med den ut och använd en borste för att få bort det.

3)    När du putsar själva rutan så se till att du börjar uppifrån på fönstret och arbetar dig gradvis nedåt. Detta kommer att hjälpa att se till att du inte få spill eller strimmor på delar av fönstret som redan har blivit putsat.

4)    Försök att använda en mjuk bomullstrasa som inte lämnar ludd efter sig då du torkar. Det finns också många bra fönsterputsmedel för hemmabruk som du kan använda. Men, du kan också nå mycket bra resultat med bara lite såpa, varmt vatten och en mjuk och ren trasa.

5)    Ta tid på dig då du putsar fönstren. Att hasta igenom en fönsterputsning gör att du förmodligen begår misstag, missar fläckar eller att det slutar med strimmiga fönster. Ge tid till fönstren att torka och putsa dem sedan igen med en torr trasa för att polera dem och få bort allt överflödigt vatten som fortfarande kan vara kvar på dem.

Rengör hela fönstret inklusive fönsterkarmen

Glöm inte att du rengöra hela fönstret inklusive karmen. För ”franska fönster” är det bäst att rengöra varje fönsterglas för sig. Det kräver lite extra tid och ansträngning, men de kommer att se så mycket bättre ut efteråt.

Om ditt hus har väldigt höga fönster kan du använda förlängningsredskap med en trasa på slutet för att komma åt de höga ställena. Eller alternativt så kan du använda en stege. Men se till att den står stadigt och säkert innan du klättrar upp. Försök inte sträcka dig för att nå då du putsar på höga höjder då detta kan leda till att du faller.

När det gäller utsidan av dessa fönster så är det oftast bäst att låta en expert fixa din fönsterputsning.

Artikel skriven av städpersonalen på Flyttstädning Karlstad